‘De wereld is ernstig veranderd en dit gaat voor de woningmarkt ook verstrekkende gevolgen hebben.’

Na onze vorige kwartaal/jaarrapportage is de wereld ernstig veranderd. De bouwmateriaalkosten maken een prijsstijging mee die we na de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, terwijl ook de beschikbaarheid van bouwmaterialen een item wordt. Het ligt voor de hand dat ook de lonen in de bouw door zullen stijgen.

Als gevolg daarvan zullen stijgende aanneemsommen, in combinatie met de oplopende rente, de betaalbaarheid van woningen onder druk zetten, waarbij duurzaamheidseisen van de overheid c.q. diverse gemeenten ook een prijsopdrijvend effect hebben. De oorlog in Oekraïne brengt vluchtelingenstromen op gang. Ook in West-Friesland zijn Oekraïense migranten opgevangen. Hierbij spelen woningcorporaties een rol.

Ieder kwartaal moeten wij u berichten dat er – als gevolg van afnemend aanbod – weer minder transacties zijn dan het kwartaal ervoor of het kwartaal van een jaar geleden. Het aantal transacties neemt bij diverse gemeenten dusdanig af dat de aantallen te gering worden om statistisch zinvolle uitspraken te doen. Om het kwartaal/jaarverloop evenwichtig te vergelijken dienen er circa 20 transacties per kwartaal van een bepaald woningtype te hebben plaatsgevonden. Als er bijvoorbeeld in een kwartaal maar 4 transacties hebben plaatsgevonden en het kwartaal daarop 8 lijkt het op een enorme vraagtoename, terwijl de gemiddelde prijs kan zijn gedaald. Dit kan komen doordat bij het kwartaal met 4 transacties er bijv. 2 grote (dure) woningen zijn verkocht. Daarom is het zinvoller naar het verloop van de vierkante meter prijs te kijken.

Om wat meer breedte in de vergelijken te krijgen zullen wij in het vervolg Opmeer en Koggenland samenvoegen evenals Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Bij deze clusters en bij de Gemeenten Hoorn en Medemblik hebben we deze keer gekeken naar het verloop in de eerste kwartalen van de afgelopen 5 jaar. U treft dat in deze rapportage aan. Over de sociale woningmarkt wordt vanuit het perspectief van heel West- Friesland gerapporteerd.

Download deze kwartaalrapportage hier.

Zie hier ook de bijlagen:
Bijlage 1: Marktanalyse Q1 2022 West-Friesland
Bijlage 2: Totaalbeeld Woningmarktanalyse Q1 2022 West-Friesland

De Woningmarktanalyse West-Friesland wordt ontwikkeld door:

Cees Tip, bestuurder Intermaris, voorzitter Kopgroep Woningmakers West-Friesland
Dick Olie, Boekweit|Olie Makelaars/Taxateurs, NVM Nieuwbouwspecialist, lid Kopgroep Woningmakers West-Friesland
Edwin Sinnige, Makelaar/Taxateur RMT Wonen en BOG, lid Kopgroep Woningmakers West-Friesland

Meest gelezen

Gerelateerde berichten

© Woningmakers Westfriesland | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital