Maak woningbouw inzichtelijk

Domiportal is de woningbouwmonitor van Woningmakers Nederland. Een onmisbaar instrument. Want een up-to-date planlijst vormt de basis van een goed gesprek tussen de overheid en de markt: waar staan we, waar zitten de knelpunten en hoe/waar kunnen we wellicht gaan versnellen?

De Woningmakers staan voor een totaalaanpak, gebaseerd op goede data. Wij verzamelen dagelijks actuele woningdata. Zo ontstaat een centraal overzicht van de stand van zaken, de basis van een het gesprek dat de Woningmakers periodiek organiseren tussen overheid en marktpartijen. Want alleen samen komen we er uit.

Kennis van de markt
Basis voor regie is kennis van de markt. Welke plannen zijn in voorbereiding en hoe ver zijn ze? Welke aantallen woningen zijn daar mee gemoeid? In dat huur of koop, gestapeld of grondgebonden, welke prijscategorie? Zijn er nog belemmeringen die eerst moeten worden opgeruimd voordat er gebouwd kan worden? Hoe is de planning? De Woningmakers willen zicht hebben op deze aspecten en op basis daarvan periodiek bouwafspraken maken met gemeenten en provincie.

Zelf data invoeren
De Woningmakers hebben de woningbouwmonitor Domiportal ontwikkeld waarmee betrokken partijen zelf hun data kunnen invoeren en/of wijzigen. Zo ontstaat er een realtime inzicht in de stand van zaken als het gaat om woningbouw in de regio. Dus: actuele gegevens over woningbouwplannen, aantallen, fasering, belemmeringen om te gaan bouwen.

Team Domiportal
Accountmanagers van ons Team Domiportal hebben regelmatig contact met alle betrokken partijen. Voor sturing, begeleiding of wat hulp. Met de data kunnen de Woningmakers de plancapaciteit in de regio analyseren en samen met marktpartijen het gesprek met de gemeenten aangaan.

Doel
Doel is een realistische planning te creëren, met een gelijkmatige en betrouwbare productie door de jaren heen. Momenteel wordt de planning nog te veel bepaald door planoptimisme, waardoor het gesprek – wat de Woningmakers betreft – onvoldoende op de onderwerpen komt die er echt toe doen om te kunnen versnellen.

© Woningmakers Westfriesland | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital