
- Westfriesland ,
- Woningkrapte
Ingeborg de Jong van vastgoedontwikkelaar Timpaan verwoordde de algemene mening toen ze zei dat het bij die aantallen woningen noodzakelijk is dat ook in buitengebieden wordt gebouwd. ‘Geen oplossing is onbespreekbaar’, concludeerde directer Cees Tip van woningcorporatie Intermaris. ‘We zullen lelijke problemen tegenkomen en weerstanden, maar die 40.000 woningen zijn eigenlijk vandaag al nodig.’
Het overzicht dat nieuwbouwmakelaar Dick Olie gaf van de huidige situatie in de woningmarkt was somber. De prijzen in bestaande bouw dalen, terwijl de nieuwbouw juist te maken heeft met hoge bouwprijzen. Voeg daar het ’laagste consumentenvertrouwen ooit’ aan toe en de stijgende rente, en je hebt een situatie waarin grote doelgroepen niet meer worden bereikt, aldus Olie. Ook hij ziet als een van de oplossingen dat er grondgebonden woningen worden gebouwd aan de randen van dorpen en steden.
De middag werd afgetrapt door Martin Bosch, initiatiefnemer van de Woningmakers en programmamanager bij de Woningmakers Westfriesland, en vervolgens geopend door Cees Tip (bestuurder Intermaris, voorzitter WM WFR) en Marjon van de Ven (wethouder Hoorn). Jan van Deursen (adviseur Wonen, Companen), Martin Bosch en Dick Olie (directeur Boekweit | Olie Makelaardij) verzorgden hun presentaties. Een drietal workshops met de thema’s ‘Samenwerken in de woondeal’ Haalbaarheid en betaalbaarheid’ en ‘Alternatieve locaties’ leverden levendige discussies op.
‘Er is in West-Friesland meer dan genoeg ruimte, zegt corporatie-directeur Tip. ‘Op een vierkante kilometer passen 2500 tot 3000 woningen, en West-Friesland is 300 vierkante kilometer groot, dus ga maar na. Er is ruimte, en er is bereidwilligheid tot samenwerking bij overheden, ontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties. Maar, het begint bij de politieke bereidwilligheid. Er is altijd de zure appel: waar gaat het gebeuren. We moeten kiezen waar, en doen wat Hugo de Jonge zegt.’
Regionale versnellingstafels
Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, noemde in haar presentatie samenwerking essentieel om de plannen te verwezenlijken. De ’regionale versnellingstafels’, waar alle betrokken partijen samenkomen om oplossingen te bedenken als het ergens spaak dreigt te lopen, zijn volgens haar prioriteit nummer 1. ‘De Woondeal is de start van de samenwerking, niet het eindresultaat.’ Zij wees erop dat naar aanleiding van eerdere Woondeals door het Rijk 7,5 miljard euro is vrijgemaakt voor het bereikbaar maken van zo’n 400.000 woningen tot en met 2030.’
Marja Appelman complimenteerde de Woningmakers Westfriesland om de ‘regionale versnellingstafel’ dat het in feite al is en zo een voorbeeldfunctie vervult voor hoe het in de rest van het land zou moeten.
Ook in West-Friesland is er natuurlijk sprake van woningnood. De Woningmakers Westfriesland organiseerden donderdag 27 januari j.l. een Woonconferentie annex Verkiezingsdebat Wonen in de vorm van een livestream in Zoom. Lees hier het verslag en/of kijk het terug.
De afgelopen jaren is de druk op de woningmarkt in Nederland schrikbarend toegenomen. Ook in West-Friesland neemt de woningnood toe. Om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen, hebben de gemeenten Hoorn en Medemblik besloten de samenwerking met de markt te versterken en een Woonpact te sluiten met de Woningmakers. Lees meer.
In de regio Alkmaar wordt de versnelling van de woningbouw concreet via het eerste Bouwberaad van de Woningmakers en de BUCH-gemeenten. Een prima voorbeeld hoe een publiek/private samenwerking vorm kan krijgen!
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.