Koopwoning- analyse West-Friesland Q3 | 2021

27 oktober 2021

Boekweit|Olie Makelaars/Taxateurs heeft de Koopwoning-analyse West-Friesland van het 3e kwartaal gepubliceerd. Deze cijfers zijn gebaseerd op de landelijke én regionale NVM-cijfers. De NVM makelaars zijn betrokken bij zo’n 70% van de transacties, dus geven een realistisch marktbeeld. Is het schokkend? Ja en nee. Volgt West-Friesland de landelijke tendens van énorme woningkrapte inclusief de hieruit voortkomende problemen?

Enkele zaken die er uitspringen:

  • De enorme krapte in het aanbod. Waar bij een evenwichtige markt de koper uit circa 5 woningen kan kiezen, is dat nu slechts uit 1,5 woning;
  • Opmerkelijk is ook het feit dat de krapte in álle categorieën aan de orde is, waardoor de doorstroming stokt en er weinig starterswoningen beschikbaar komen.
  • Meer dan 80% van de woningen wordt bóven de vraagprijs verkocht.
  • De enorme prijsstijging t.o.v. een jaar geleden: Een middenwoning in West-Friesland kost 26% meer, een hoekwoning 31%, een 2/1 kapwoning 25%, een vrijstaande woning 18,5% en een appartement 31%.

Wel zijn deze stijgingen te wijten aan het feit dat er ook meer grotere woningen worden verkocht. Waar op basis van de koopsommen een gemiddelde prijsstijging in West-Friesland van 25% is te zien, betreft de prijsstijging op basis van de vierkante meter-prijzen 21,3%.

‘Ons adagium blijft: bouwen, bouwen, bouwen in alle woningcategorieën zodat de vraag en aanbodsituatie weer in evenwicht komt, dat geeft – in afwijking van beperkende maatregelen – stabiliteit in de markt.’

Dick Olie, NVM Nieuwbouwspecialist en deelnemer aan de Kopgroep van de Woningmakers West-Friesland, zegt hierover:

‘In mijn bijna 50-jarige bestaan als onroerend goed makelaar heb ik deze ontwikkeling nog niet meegemaakt. In alle categorieën prijsstijgingen van 20%, met uitschieters van over de 30% in 1 jaar zijn bijzonder. Wellicht ontstaat er enige afzwakking van de prijsstijging, maar gezien de vraag- en aanbodsituatie, de lage rente, de ruime hoeveelheid geld en het (economische) consumentenvertrouwen zie ik voorlopig zeker geen terugloop in de prijzen.’

De overheden zullen de vraag- en aanbodsituatie moeten aanpakken door de woningbouw in alle categorieën aan te jagen. Wij – als Woningmakers West-Friesland – zetten ons met onze partners uit het veld (ontwikkelaars, corporaties, makelaars, gemeenten en bouwers) daar ook volledig voor in!

Download de gehele Koopwoning-analyse Q3 2021 hier!

Meest gelezen

Gerelateerde berichten

© Woningmakers Westfriesland | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital