
- Westfriesland ,
- Woningkrapte
In het kader van haar duurzaamheidsbeleid heeft de gemeente Tytsjerksteradiel in de duurzaamheidsnota opgenomen de door haar uitgegeven woningbouwkavels standaard te voorzien van een regenwateropvang en -hergebruiksysteem. Een koper van een dergelijk bouwterrein is verplicht dit regenwatersysteem aan te sluiten en voor gebruik gereed te hebben op het moment dat de nieuwbouwwoning zal worden bewoond. De gemeente berekent de kosten die met deze aansluiting gepaard door aan de koper.
Twee bewoners van de betreffende kavels hadden hun twijfels over de juridische houdbaarheid van deze duurzaamheidseis en brachten de zaak aan bij de Rechtbank Noord-Nederland. Is het contractueel bedingen dat kopers van door de gemeente uitgegeven woningbouwkavels een regenwatersysteem moeten afnemen en aansluiten juridisch houdbaar? De rechter oordeelt, in navolging van beide bewoners, van niet.
Het voorschrijven van een regenwatersysteem is volgens de rechtbank wel degelijk aan te merken als een (technisch) bouwvoorschrift, nu dit vergelijkbaar is met voorschriften zoals die in het Bouwbesluit zijn opgenomen over de afvoer van afvalwater, fecaliën en hemelwater. Dit geldt temeer nu een regenwatersysteem na aansluiting onderdeel van de (technische installaties van de) woning uitmaakt.
Lees hier het hele artikel van Edward Brans op Omgevingsweb.nl
Ook in West-Friesland is er natuurlijk sprake van woningnood. De Woningmakers Westfriesland organiseerden donderdag 27 januari j.l. een Woonconferentie annex Verkiezingsdebat Wonen in de vorm van een livestream in Zoom. Lees hier het verslag en/of kijk het terug.
De afgelopen jaren is de druk op de woningmarkt in Nederland schrikbarend toegenomen. Ook in West-Friesland neemt de woningnood toe. Om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen, hebben de gemeenten Hoorn en Medemblik besloten de samenwerking met de markt te versterken en een Woonpact te sluiten met de Woningmakers. Lees meer.
In de regio Alkmaar wordt de versnelling van de woningbouw concreet via het eerste Bouwberaad van de Woningmakers en de BUCH-gemeenten. Een prima voorbeeld hoe een publiek/private samenwerking vorm kan krijgen!
‘Sneller mee woningen bouwen is voor de gemeente echt topprioriteit geweest,’ vertelt Marjon van der Ven, wethouder Wonen en Stadsontwikkeling. ‘Samen met de Woningmakers Westfriesland hebben we alles op alles gezet om de woningproductie op te voeren en te versnellen.’ Wat zijn de plannen precies tot 2030?