Het Parool: ‘Groei Schiphol wint van wooncrisis.’ Nóg meer druk op regio Westfriesland!

16 november 2021

Bron: Het Parool | Artikel van Herman Stil


De wooncrisis bezweren met 175.000 nieuwe woningen in en om Amsterdam wás al een flinke uitdaging, maar bouwambassadeur Lex Brans zakt de moed in de schoenen nu het rijk niet de woningbouw, maar Schiphol ruim baan geeft: ‘70.000 huizen kunnen niet worden gebouwd.’ Dit geeft ongetwijfeld meer druk op de Westfriese regio.

Er zijn eenvoudigere banen dan die van Lex Brans. Als woonambassadeur van de provincie Noord-Holland, gemeente en regio Amsterdam is hij aangesteld om in 42 gemeenten zo’n 2000 woningbouwprojecten aan de gang te houden – nodig om het enorme huizentekort het hoofd te bieden.

Tot 2030 moeten er in Noord-Holland en Flevoland 230.000 woningen bijkomen, waarvan 175.000 in groot-Amsterdam. De obstakels zijn groot. Projecten lopen vooral vast op bezwaren van omwonenden en gemeenteraden die met extra eisen projecten bemoeilijken. En dan zijn er nog de externe tegenslagen, zoals het enorme tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen.

“De woningbouw loopt vast door een opeenstapeling van verschillende regels rond vliegtuiglawaai en veiligheid,” zegt Brans. “We rekenen erop dat daardoor van de 175.000 woningen die tot 2030 in de Metropoolregio Amsterdam nodig zijn, er 60.000 tot 70.000 niet kunnen worden gebouwd.”

Ook: “Ik ben aangesteld om de woningbouw in Noord-Holland sneller van de grond te krijgen,” zegt de bouwambassadeur. “Maar ik ben al ongelooflijk trots als we niet vertrágen.”

Lees het hele artikel in Het Parool hier.

Meest gelezen

Gerelateerde berichten

© Woningmakers Westfriesland | Webdesign en realisatie 2021: Kobalt Digital