
- Westfriesland ,
- Woningkrapte
Het Ministerie van BZK heeft alle provincies namelijk gevraagd in de periode van 1 juni tot 1 oktober 2022 een reality-check te doen op het provinciaal bod (zie hoofddocument Ministerie van BZK). Neprom en Woningmakers NL geven in de Bijlage aan hoe zo’n check onder regie van de provincie door de gemeenten plaats kan vinden. Dit op basis van ervaringen van regio’s en gemeenten die de afgelopen jaren met de Woningmakers systematiek werkten (regio’s Alkmaar, West-Friesland en Drechtsteden, en de gemeenten Arnhem, Deventer en Altena).
Om structureel de woningbouwbehoefte te ondersteunen leert de ervaring dat een publiek-private monitor (zoals Domiporta van Woningmakers Nederland) en dialoog met de marktpartijen over de planlijsten behulpzaam is. Dit (lange termijn) proces wordt niet omschreven in deze handleiding.
De betreffende documenten vind je hier.
Ook in West-Friesland is er natuurlijk sprake van woningnood. De Woningmakers Westfriesland organiseerden donderdag 27 januari j.l. een Woonconferentie annex Verkiezingsdebat Wonen in de vorm van een livestream in Zoom. Lees hier het verslag en/of kijk het terug.
De afgelopen jaren is de druk op de woningmarkt in Nederland schrikbarend toegenomen. Ook in West-Friesland neemt de woningnood toe. Om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen, hebben de gemeenten Hoorn en Medemblik besloten de samenwerking met de markt te versterken en een Woonpact te sluiten met de Woningmakers. Lees meer.
In de regio Alkmaar wordt de versnelling van de woningbouw concreet via het eerste Bouwberaad van de Woningmakers en de BUCH-gemeenten. Een prima voorbeeld hoe een publiek/private samenwerking vorm kan krijgen!
‘Sneller mee woningen bouwen is voor de gemeente echt topprioriteit geweest,’ vertelt Marjon van der Ven, wethouder Wonen en Stadsontwikkeling. ‘Samen met de Woningmakers Westfriesland hebben we alles op alles gezet om de woningproductie op te voeren en te versnellen.’ Wat zijn de plannen precies tot 2030?