
- Lokaal ,
- Westfriesland
De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte ‘bestaande’ woning is in coronajaar 2020 gestegen met 12 procent, naar 365 duizend euro. De verkoopprijs van nieuwbouwhuizen steeg met 9 procent naar 421 duizend euro. In Amsterdam daalden de prijzen; het is de enige grote stad of regio in Nederland waar dat het geval was. Dit heeft makelaarsvereniging NVM donderdag bekendgemaakt.
De makelaars verwachten dat de stijging van de huizenprijzen ook de komende twaalf maanden doorzet, met een groei van 4 tot 6 procent. Het aantal verkopen zal naar hun inschatting gelijk blijven of tot 5 procent dalen. Amsterdam liep lang voorop met de stijging van de huizenprijzen, maar nu is het andersom. In het centrum noteerden makelaars een daling van de gemiddelde transactieprijs van 7 procent. In de stadsdelen Zuid, West en Oost was dat respectievelijk 4 procent, 1 procent en 2 procent. Ook de vraagprijzen daalden, met circa 5 procent. Het aantal tekoopbordjes nam toe.
De NVM schrijft de dip in Amsterdam toe aan het al hoge prijsniveau en de gevolgen van de coronacrisis. Door alle beperkingen trok de hoofdstad minder ‘internationals’ (buitenlandse kenniswerkers), die voor beleggers in huurwoningen een aantrekkelijke doelgroep vormen. Ook zouden sommige beleggers die woningen via Airbnb verhuurden aan toeristen eieren voor hun geld hebben gekozen en woningen te koop aanbieden.
Amsterdamse makelaars zien de vraag naar woningen veranderen. Huizen met een tuin en meer kamers zijn meer in trek. Ook zou er minder belang worden gehecht aan het wonen ‘binnen de ring’, de ringweg A10. In de NVM-regio Amsterdam als geheel (inclusief Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Abcoude) ging de gemiddelde transactieprijs wel omhoog, met 3 procent.
In heel Nederland stegen de prijzen van vrijstaande woningen het hardst, met gemiddeld 14 procent in een jaar tijd. De prijsstijging bleef voor appartementen net onder de 10 procent. De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning komt uit op 486 duizend euro, een stijging van 9,3 procent in een jaar. In dezelfde periode daalde het aantal dagen dat een woning gemiddeld te koop staat met 32 dagen naar 117 dagen.
De regio’s waar de prijzen het hardst stegen zijn Hardenberg in Overijssel met 22 procent en Zutphen met 21 procent – volgens de makelaars door meer belangstelling van verhuizende Randstedelingen voor Oost-Nederland.
Terwijl in Amsterdam de prijzen daalden, stegen zij in de andere drie grote steden met 12 tot 15 procent.
Dat betekent dat er maar weinig huizen te koop staan. Op 15 november waren dat er bijvoorbeeld niet meer dan 26 duizend. De kandidaat-koper kon daarmee kiezen uit ‘minder dan twee huizen’: de zogenoemde krapte-indicator van de vereniging stond op 1,9. NVM-makelaars verkochten vorig jaar 154 duizend woningen.
Bron: de Volkskrant,
Marc van den Eerenbeemt
‘Graag sluiten wij ons aan bij de Woningmakers Westfriesland,’ zegt Niels van Doorn van NW360 Vastgoedontwikkeling. ‘Het spreekwoordelijke gezegde ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is er niet voor niets. We staan als vastgoedpartijen voor een enorme opgave en zien de absolute meerwaarde van deze collectieve aanpak met overheden en marktpartijen.’
Woensdagmiddag 22 maart vond in de Oosterkerk van Hoorn het Symposium van de Woningmakers Westfriesland plaats. Ruim 80 deelnemers van zowel overheids- als marktzijde zagen inhoudelijk relevante presentaties en hielden dynamische discussies in een drietal workshops. De haalbaarheid van de stevige woningbouwopgave geformuleerd in de WoondealNHN stond deze middag centraal. Voorlopige conclusie: de deur naar buitenstedelijk bouwen aan de ‘rafelranden’ van stad of dorp lijkt bespreekbaar.
Voor wie aanwezig was bij het recente symposium van de Woningmakers Westfriesland in de Oosterkerk in Hoorn is het geen nieuws, maar voor wie dit symposium (helaas) aan zich voorbij moest laten gaan is het goed om te weten: óók de gemeente Koggenland is aangesloten bij de Woningmakers Westfriesland! Wethouder Rosalien van Dolder ziet duidelijk voordelen in de samenwerking tussen gemeente en markt.
De Woningmakers WFR stuurden afgelopen week een brief als adhesiebetuiging voor wat betreft de Woondeal NHN aan minister Hugo de Jonge, gedeputeerde en wethouders. De brief sluit gemotiveerd af met: ‘Alles overwegende willen wij de schouders vol onder de Woondeal NHN zetten om de huizen te bouwen. Voor al de mensen die nu een woning nodig hebben.’ Lees meer:
‘Sneller mee woningen bouwen is voor de gemeente echt topprioriteit geweest,’ vertelt Marjon van der Ven, wethouder Wonen en Stadsontwikkeling. ‘Samen met de Woningmakers Westfriesland hebben we alles op alles gezet om de woningproductie op te voeren en te versnellen.’ Wat zijn de plannen precies tot 2030?