
- Lokaal ,
- Westfriesland
Bron: Binnenlands Bestuur meldt in een artikel van 28 juli j.l.
In 2013 kwam nog 14 procent van de landelijke kopers uit de stad. Momenteel gaat het om bijna 24 procent. Keerzijde hiervan is dat het aandeel kopers dat binnen de eigen gemeente koopt afnam van 70 naar 56 procent. In vrijwel alle landelijke gemeenten daalde in deze periode het aandeel verhuizingen binnen dezelfde gemeente.
Duurder
Vertrekkers uit de stedelijke omgeving kopen gemiddeld genomen een duurdere woning dan kopers uit dezelfde landelijke gemeente. Het verschil in gemiddelde koopprijs bedraagt volgens het Kadaster momenteel zo’n 70.000 euro. Waar een paar jaar terug de huizenprijzen het hardst opliepen in de grote steden, is dat beeld mede door deze trek uit de stad omgeslagen. Tegenwoordig zijn het juist de minder en niet-stedelijke gemeenten die de grootste prijsstijgingen laten zien.
Woningaanbod
Dat neemt niet weg dat de huizenprijzen in bijvoorbeeld hartje Amsterdam nog steeds op een zeer hoog niveau liggen. Mensen die hun stadse woning verkopen, strijken niet zelden een flink bedrag op wat ze buiten de stad goed kunnen besteden. Het flink geslonken woningaanbod in Nederland en de opkomst van thuiswerken zullen de laatste tijd ook meer mensen aanzetten tot het zoeken van een huis buiten de stad. Maar over de oorzaken laat het Kadaster zich in het onderzoek niet uit.
Provincie
De meeste stedelingen trekken naar landelijke gemeentes die dicht bij een grote stad liggen. Voorbeelden daarvan zijn Losser bij Enschede, Zundert bij Breda, Hilvarenbeek bij Tilburg, Valkenburg aan de Geul bij Maastricht en Aalsmeer bij Amstelveen. Veel mensen die landelijker willen gaan wonen doen dat volgens het Kadaster het liefst wel in hun eigen provincie, of net over de provinciegrens heen.
(ANP)
‘Graag sluiten wij ons aan bij de Woningmakers Westfriesland,’ zegt Niels van Doorn van NW360 Vastgoedontwikkeling. ‘Het spreekwoordelijke gezegde ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is er niet voor niets. We staan als vastgoedpartijen voor een enorme opgave en zien de absolute meerwaarde van deze collectieve aanpak met overheden en marktpartijen.’
Woensdagmiddag 22 maart vond in de Oosterkerk van Hoorn het Symposium van de Woningmakers Westfriesland plaats. Ruim 80 deelnemers van zowel overheids- als marktzijde zagen inhoudelijk relevante presentaties en hielden dynamische discussies in een drietal workshops. De haalbaarheid van de stevige woningbouwopgave geformuleerd in de WoondealNHN stond deze middag centraal. Voorlopige conclusie: de deur naar buitenstedelijk bouwen aan de ‘rafelranden’ van stad of dorp lijkt bespreekbaar.
Voor wie aanwezig was bij het recente symposium van de Woningmakers Westfriesland in de Oosterkerk in Hoorn is het geen nieuws, maar voor wie dit symposium (helaas) aan zich voorbij moest laten gaan is het goed om te weten: óók de gemeente Koggenland is aangesloten bij de Woningmakers Westfriesland! Wethouder Rosalien van Dolder ziet duidelijk voordelen in de samenwerking tussen gemeente en markt.
De Woningmakers WFR stuurden afgelopen week een brief als adhesiebetuiging voor wat betreft de Woondeal NHN aan minister Hugo de Jonge, gedeputeerde en wethouders. De brief sluit gemotiveerd af met: ‘Alles overwegende willen wij de schouders vol onder de Woondeal NHN zetten om de huizen te bouwen. Voor al de mensen die nu een woning nodig hebben.’ Lees meer:
‘Sneller mee woningen bouwen is voor de gemeente echt topprioriteit geweest,’ vertelt Marjon van der Ven, wethouder Wonen en Stadsontwikkeling. ‘Samen met de Woningmakers Westfriesland hebben we alles op alles gezet om de woningproductie op te voeren en te versnellen.’ Wat zijn de plannen precies tot 2030?